Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης άγιος της Κεφαλονιάς, οπότε η Μονή του Αγίου Γερασίμου είναι ένας ιερός τόπος για όλους τους πολίτες της Κεφαλονιάς. Τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται σε μια γυάλινη θήκη που είναι τοποθετημένη πάνω από τον τάφο του Αγίου.
Ο Γεράσιμος (1506-1579) καταγόταν από την αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια Νοταρά. Χειροτονήθηκε μοναχός στο Άγιο Όρος, πήγε στην Ιερουσαλήμ για 12 χρόνια, πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα σε Κρήτη και Ζάκυνθο κι έφτασε στην Κεφαλονιά το 1555.
Πέρασε τα πρώτα 5 χρόνια σε μια σπηλιά στην περιοχή γνωστή ως Λάσση. Στη συνέχεια καλλιέργησε την περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου τώρα κοντά στα Βαλσαμάτα. Ίδρυσε ένα μοναστήρι που φρόντιζε τους φτωχούς και έγινε ένα κέντρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Άγιος Γεράσιμος πιστεύεται από τους ντόπιους της Κεφαλονιάς ότι τους προστατεύει και τους θεραπεύει από ασθένειες. Πολλοί ντόπιοι του νησιού ονομάζουν τα παιδιά τους από τον Άγιο Γεράσιμο, ως φόρο τιμής προς τον Άγιο που τους προστατεύει.
Το σώμα του Αγίου Γερασίμου φυλάσσεται και προστατεύεται σε μια γυάλινη θήκη στο μοναστήρι, καθώς ποτέ δεν έχει αποσυντεθεί. Μετά το θάνατό του, το σώμα του θάφτηκε δύο φορές και ξεθάφτηκε άθικτο, οδηγώντας έτσι την εκκλησία να τον ανακηρύξει ως άγιο. Κεφαλονίτες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να σέβονται και να προσεύχονται σ ‘αυτόν.
Το 1953, αμέσως μετά από ένα ισχυρό σεισμό στο νησί της Κεφαλονιάς καταστράφηκε το 90% του νησιού, υπήρχαν πολλοί ισχυρισμοί για θεάσεις του Αγίου Γερασίμου σε όλο το νησί, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει παρηγορήσει και φροντίσει τους τραυματίες που είχαν παγιδευτεί μέσα σε σπίτια και κτίρια.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Γερασίμου στις 16 Αυγούστου, το σώμα του περνιέται πάνω από αρρώστους και ασθενείς με σκοπό τη θεραπεία τους. Το λείψανό του επίσης επιδεικνύεται στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο μοναστήρι σε πολλές περιπτώσεις.
Source: kefaloniaisland.org